Mijn naam is legioen

Commentaar bij Aflevering #6 op 30 oktober 2016

De blogger droomt van een publiek van miljoenen. En in principe kan dat ook; geen drukpers, etherfrequentie of kostbare hardware staat tussen de zender en zijn toehoorders in. Hij speelt opiniemaker, verslaggever, entertainer en columnist. Op eigen gezag. Zonder collega’s en een redactiestatuut. Zonder abonnees en betaalde reclame voor andermans diensten en producten.
Onafhankelijker dan de blogger is de journalist – gebonden als deze was aan media – nooit geweest. Techniek heeft media verdrongen en haar gezag geminimaliseerd. Voortaan spreken de eenlingen, hun opinies wekken de suggestie van de macht van een groot getal.
De vraag is of de toehoorder die onafhankelijkheid wil. Vooralsnog imiteren de traditionele media de toon van de bloggers, zo dreigt alles – nieuws, meningen en feiten – tot referenda en toptiens te zijn teruggebracht. Tegelijk met de democratie dreigt ook de journalistiek te verdwijnen.

J.D.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s