Sociaal

Commentaar bij Aflevering #5 op 3 oktober 2016

Het woord ‘sociaal’ betekent: in groepsverband met soortgenoten levend. Het kan met andere woorden op alles dat leeft betrekking hebben. Meer specifiek is het: de menselijke samenleving betreffend. Het begrip is waardevrij, maar het wordt zelden – misschien alleen door wetenschappers – als zodanig gebruikt. ‘Sociaal’ is positief, zoals in Sociaal Democratie en in Sociale Dienst.

De handel en industrie hebben het begrip ook in haar positieve hoedanigheid ontdekt en ingezet. Een uitdrukking als ‘sociale media’ is daar een exponent van. Vergelijk het met het gebruik van het woord ‘eco’ dat ook voor statusverhoging wordt gebruikt.

De tentoonstelling Dream Out Loud in het Stedelijk Museum presenteert zich als a group exhibition that explores one of today’s most relevant topics: social design. The 26 designers featured in the show dream aloud about a better world, and try to figure out ways to solve today’s complex societal issues. Het gebruik van het woord ‘social’ maakt van het tentoongestelde werk bij voorbaat iets positiefs.

Hoe lang blijft ‘sociaal’ nog positief? De tendens van de neoliberale politiek wijst naar een menselijk samenleven volgens de harde principes van het sociaal darwinisme.

J.D.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s