Terminator

De afgelopen week zijn twee ontwikkelingen naar buiten gekomen die ons wellicht grote zorgen moeten baren. De eerste werd belicht in een lang verhaal in de New York Times over het gebruik van kunstmatige intelligentie in ‘killer robots’ door het Amerikaanse leger. De tweede werd uit de doeken gedaan in een paper van twee onderzoekers van Google Brain, die twee neurale netwerken de opdracht hadden gegeven een geheimtaal te bedenken die door mensen en andere neurale netwerken niet gekraakt zou kunnen worden.

Het experiment was succesvol, zodat we nu de conclusie kunnen trekken dat computers in principe in staat zijn ‘achter onze rug om’ met elkaar te communiceren. Daar hoeft op zichzelf nog niets kwaadaardigs in te schuilen, maar plotseling komt (zeker gezien de informatie in het NYT-artikel) het zogenoemde ‘Terminator-scenario’ angstwekkend naderbij.

Links:
Het artikel in de New York Times over ‘killer robots’
Het artikel in Vrij Nederland over de doorbraak bij Google Brain
Het artikel in de Volkskrant over de doorbraak bij Google Brain
De paper die twee onderzoekers van Google Brain schreven over hun bevindingen (pdf)
Het oorspronkelijke artikel van Vernon Vinge uit 1993 over de ‘singularity’, waarnaar in het VN-artikel wordt verwezen

M.G.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s