Heer der vliegen

Commentaar bij Aflevering #7, Winter is coming; presidentsverkiezingen VS 2016

Een groep jongens komt op een onbewoond tropisch eiland terecht en ontwikkelt zich daar tot een wrede gemeenschap. Hun zelf-organisatie begint met een vergadering en een verkiezing, het samenleven eindigt in geweld. Voor de roman Lord Of The Flies en zijn andere werk kreeg de Engelse schrijver William Golding in 1983 de Nobelprijs voor literatuur.

Als het hele eiland in brand staat en hoofdpersoon Ralph vluchtend voor zijn belagers en het vuur, zonder hoop en in doodsangst bij de vloedlijn komt, kijkt hij in de ogen van een marinier die met zijn schip op de rook is afgekomen.  Het boek is uit. Hij is gered.

‘We saw your smoke. What have you been doing? Having a war or something?’

Ralph nodded.

The officer inspected the little scarecrow in front of him. The kid needed a bath, a hair-cut, a nose-wipe and a good deal of ointment.

“Nobody killed, I hope? Any dead bodies?’

‘Only two. And they’ve gone.’

‘Two? Killed?

Ralph nodded again. Behind him the whole island was shuddering with flame.

(…)

And in the middle of them, with filthy body, matted hair, and unwiped nose Ralph wept for the end of innocence, the darkness of man’s heart, and the fall through the air of the true wise friend called Piggy.

Piggy was het eerste slachtoffer van een strijd om de macht tussen de jongens. De aanstaande moord maakt Golding al voelbaar als hij Piggy in het begin van zijn visionaire roman introduceert. De anderen zijn sportief, goed gebouwd, vol bravoure en impulsief. Piggy, de meest reflectieve en wijste van het stel, is dik, astmatisch en draagt een bril. Hij was degene die de instant-democratie op het eiland bedacht.

J.D.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s