4 december 2016: Trump/post-Trump (The Austerity Years) (#8)

republican-democratDe volgende aflevering van “1968-2018: Waar zijn wij nu?” is op zondagmiddag 4 december in de kelder van Paradiso: Trump/post-Trump (The Austerity Years)

Drieëneenhalve week na de verkiezing van Donald Trump tot 45e president van de Verenigde Staten kunnen we misschien voorzichtig beginnen met het opmaken van de balans. Wat zal zijn presidentschap betekenen voor ons in Europa, en wat kunnen we daar eventueel aan doen (mocht dat nodig zijn)? En ook: wat zijn de gevolgen bij de reeks verkiezingen die ons volgend jaar in Europa te wachten staan, zoals de Nederlandse parlementsverkiezingen in maart en de Franse presidentsverkiezingen in april en mei?

Op zondag 4 december komt dr. Joost Smiers, politicoloog in ruste, in de kelder van Paradiso een toelichting geven op zijn voornemen om nog vóór de inauguratie van Trump op 20 januari een essay te laten verschijnen over deze thema’s. Daarbij doet hij een beroep op jullie, trouwe bezoekers van het programma 1968-2018, om hem te helpen. Hoe kun je dat doen? In de eerste plaats door bijgevoegd document te lezen. In de tweede plaats door die zondagmiddag om 12.30 uur naar Paradiso te komen om live mee te werken aan de totstandkoming van dit essay, bij wijze van crowd-editing.

De presentatie van het programma is zoals vanouds in handen van Menno Grootveld.

Redactie: Peter Mertens, Menno Grootveld en Jan Dietvorst

Zondag 4 december
Paradiso kelderfoyer
Zaal open 12.30 uur
Aanvang 13.00 uur
Toegang 3.00 euro (incl. lidmaatschap)
Kaartverkoop aan de zaal

> Facebook event

 

ER IS MEER AAN DE HORIZON DAN TRUMP EN DAT IS PAS ECHT GEVAARLIJK

Wat betekent de verkiezingsoverwinning van Trump voor ons in Europa?

Moeten we ons in Europa schrap zetten voor een extreem-rechtse, nationalistische golf bij de verkiezingen van volgend jaar, onder invloed van de Brexit en het aanstaande presidentschap van Trump? Steve Bannon, de ‘chief strategist’ van Trump in het Witte Huis, afkomstig van de rechts-nationalistische website Breitbart en een van de voormannen van ‘alt-right’ in de VS, heeft al aangekondigd de banden met het Front National in Frankrijk, de Alternative für Deutschland in Duitsland en de PVV in Nederland te willen aanhalen.

Gaat Trump het vorig jaar gesloten Klimaatakkoord van Parijs opzeggen, en wat zal zijn beleid in het algemeen betekenen voor de opwarming van de aarde? Pessimisten zeggen dat we een paar ‘tipping points’, waarna de klimaatverandering onomkeerbaar en onbeheersbaar wordt, al zijn gepasseerd. Moet Europa nu, misschien in samenwerking met China, het voortouw nemen om de uitstoot van kooldioxide en andere broeikasgassen te beperken?

Hoe zullen de relaties met Rusland zich ontwikkelen, en wat houdt dat in voor de oorlog in Syrië en de vluchtelingenstroom naar Europa? Gaat Trump de frontstaten in Oost-Europa (zoals Oekraïne en de Baltische staten) aan hun lot overlaten, met alle mogelijke gevolgen van dien? Moet Europa voortaan in zijn eigen defensie voorzien en daar ook de volledige kosten voor dragen?

Wat gaat er met handelsakkoorden als TTP, TTIP en TISA gebeuren? Gaat Amerika zich verschuilen achter hoge tariefmuren, en wat betekent dat voor de Europese export en de positie van de euro? Moet Europa zijn Atlantische gerichtheid opgeven en zijn heil op handelsgebied in het Oosten zoeken?

 

Advertenties

One thought on “4 december 2016: Trump/post-Trump (The Austerity Years) (#8)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s