Oorlog tegen afbraakprijzen

Over wie van de partijen in de Eerste Wereldoorlog (1914 -1918) als eerste gifgas en machinegeweren inzette is na honderd jaar nog steeds discussie. Meestal krijgen de verliezende Duitsers de schuld. In The Social History Of The Machine Gun schrijft John Ellis dat het machinegeweer al enkele tientallen jaren vóór 1914 bestond maar alleen tegen groot wild, Zoeloes en andere niet-Westerlingen werd ingezet. Door de impasse en wanhoop in de loopgraven werden de bestaande opvattingen over militaire ethiek blijkbaar losgelaten; oorlog werd nog vuiler dan ze al was.

Over de toelaatbaarheid van drones is de laatste jaren veel te doen. Critici van het nieuwe wapen introduceerden het opmerkelijke begrip ‘asymetrische oorlogsvoering’, kort samengevat de wanverhouding in het materieel waarover de strijdende partijen in het conflict kunnen beschikken. Het begrip werd geïntroduceerd als een normatief concept dat evenwel moeilijk met het doel van oorlog – het vernietigen van de tegenstander – is te verenigen. Je kunt je voorstellen dat protest tegen de drone afneemt vanaf het moment dat alle deelnemers over het kostbare wapen kunnen beschikken.

De uitkomst van oorlog lijkt dus niet zozeer een kwestie van ethiek maar meer een van dollars, roebels en euro’s. Met de komst van cyber warfare verdwijnt dit significante kenmerk en breekt er nieuw tijdperk aan. Computers zijn spotgoedkoop. Computer hackers zijn dat ook. Malware is een wapen dat zich onzichtbaar (en zonder afzender) verplaatst met de snelheid van het licht.

J.D.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s